Учи мамо, за да станеш партиен член

В СДС са на път да променят старата поговорка „учи мамо, за да не работиш”. Според публикации в печата от днес в партията пишат нов устав. Една от новите точки в него е залагането на образователен ценз. Всеки член на партията трябва да има поне средно образование. Майките най-вероятно вече ще карат децата си калпазани да учат с думите „учи, мамо, за да станеш член на СДС”. Не е ясно какво става с тези, които вече са членове, а са с основно образование. Има два варианта или СДС ги изключва, като намалява още малко е без това не многолюдните си редици, или ги изпраща да учат във вечерни гимназии. 

Ако оставим на страна чисто комичния елемент, е странно как точно партията, която се бори против идиотските правила на комунистическото общество започна да прави нови. Естествено основният въпрос е защо? Ако хората в СДС си мислят, че основният проблем на партията е ниското ниво на членовете, ще ги разочаровам. Ако има проблем с членовете, той е, че те, първо са малко и второ – им е писнало от глупостите на хората от „Раковска” 134. Ако пък си мислят, че новият консерватизъм означава елитарност, отново са сбъркали. Времето на елитарните партии отдавна е отминало, дори и в България, която иначе се движи с малко закъснение. И основната причина за това е, че живеем в либерална демокрация, където за добро или лошо, всеки разполага с един глас по време на избори.  А СДС има нужда от гласове, като всяка нормална партия. Иначе може да се превърне в копие на една друга дясна партия, която живее, за да е в опозиция.

Надявам се хората в СДС бързо да се откажат от тази идея, защото тя първо противоречи на нормалните демократични ценности, а освен това не носи никакви позитиви за партията. Ако някой се чуди какво трябва да прави СДС, отговорът е само един – политика, а не правилници. А политиката се прави в парламента и от малки групи от хора, които искат да се занимават с това. Те точно трябва да са с добро образование, а не тези, които ги следват и избират. Това са основни правила на играта…

3 Comments

Filed under Политика

3 responses to “Учи мамо, за да станеш партиен член

 1. Ако ще се изсква ценз, то това ще бъде само за влизане в националната избирателна листа. И ще бъде един от многото други фактори за подбор на кандидати за народни представители и общински съветници.

 2. Daniel

  г-н Юруков,

  политката на образователен ценз не може да се провежда от партията. да, партията и нейния лидер може да са достатъчно умни и прозорливи да стимулират и толерират хората с високо и добро образование, но пък да е записно като изискване…и ако се върнем отново на избирателната система – това не е ли в противоречие с идеята за преференциален вот ?

  струва ми се, че в партиите все още има много хора с биографии на прехода. колко са хората, които са професионално подготвени за политиката? не са много…

  тук има и друг проблем, за който си мислех и при предишния пост. не мислите ли, понеже на мен така ми изглежда, че някои от предложенията на СДС изглеждат по един начин вътре в партията, а когато излязат навън остават не добре обяснени. този случай е много добър пример. ако искате прегледайте интернет изданията от датата, когато излезе това съобщение и сам ще видите какво се казва в тях и какво се разбира. а все пак не всеки има моята привилегия Вие да му обясните за какво точно става въпрос :)))

 3. Даниел,

  Идеята за ценз не е тема, която е била обсъждана в СДС. Аз не знам, по какъв начин е достигнала до Вас, но в случая става въпрос за един пример от процедурите за номиниране на кандидати на Торите. Дали това ще се приеме не е сигурно. Това, че Вие се включихте по темата с аргументи, е полезно за всеки, който ще участва в обсъждането. Ако сравняваме какво излиза от СДС сега и преди 6 месеца ще видим, че има огромна разлика.
  И ще става все по-добре.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s