Връщат се от Будапеща, където учат безплатно политология и започват проблемите…

Това е един пост особено за онези, които са учили в Central European University

Човек никога не знае в каква голяма илюзия живее. До днес аз живях с мисълта, че идеята за лошия Запад и упадъчната му култура е на изчезване. Че огромният поток от неограничена свобода и шарена информация просто изми по безапелационен начин странната идея, че да четеш и знаеш повече, да избираш от повече, пиейки Кока Кола, или каквото решиш, а не фалшив Алтай, е лошо. Смятах, че само най-големите изкопаеми или умствено увредени хора могат да мечтаят за времената, когато всичко беше еднакво и задължително. Признавам си, че лично аз винаги съм изпитвал силни съмнения към Русия като държавна и политическа система и най-вече като фактор в българската история.  

В последните два дни агенция „Фокус” публикува огромна статия от руския вестник  „Комсомолская правда”. Заглавието е повече от интригуващо: Нашите братя-българи: Предадохме Русия, но я обичаме! В нея журналистката прави интервюта с известни българи – историци, социолози и както някои обичат да казват – „обикновени хора”. Очаквано всички те се кълнат в любов към Русия.

Ужасяващата част от статията не засяга толкова русофилските настроения в България. За част от интервюираните и най-вече за журналистката основния проблем е, че България е поела по пътя на либералната демокрация от западен тип, както казваха по-рано. Загърбила е Сталинската народна демокрация и е „попаднала в ръцете на САЩ”.

Аз лично никога не съм имал илюзията, че Русия и големи части от руското общество някога са забравяли тоталитарните и имперските си рефлекси. Затова и отношението ми винаги е било съвсем еднозначно. Освен това гражданите в Русия, да си признаем, едва ли имаха голям шанс да живеят в либерална демокрация, за да могат да осъзнаят предимствата на нормалния човешки избор. Проблемът е, че българи решават да хленчат за посоката на България. Имена като Волен Сидеров, Велизар Енчев и Михаил Мирчев са известни с проруската си ориентация. Но едно е да имаш проруска ориентация, съвсем друго е да си живееш в 50-те и 60-те години на 20-и век, зивестни със своето мракобесие. Мога да приема русофилите, но не и когато те са със замъглени от омраза към една система мозъци, осъждат правото ми на избори и свобода.

/Подарък на завършилите Central European University, Будапеща/

Михаил Мирчев дори стига до там да обяснява как циганите ходят в Будапеща и учат безплатно при Сорос. Там те ги учели как да угнетяват и когато се върнели, започвали проблемите.

Аз имах желанието и късмета да уча в този университет. Това което получих там не е способност да угнетявам подтиснатите роми. Получих достъп до научна литература и познания. Тях не можах да ги получа в България именно защото българската образователна система все още функционира по руски маниер – наизусти, но не разбери. При нея никой няма нужда да чете, трябва да помни.

Като чета какво е казал Михаил Мирчев, който между другото е и преподавател, съвсем не се изненадвам, че трябваше да отида в Будапеща. Между другото там, за разлика от Русия и от аудиторията на г-н Мирчев можеш съвсем спокойно да критикуваш всичко. В една от първите лекции там един мой колега стана и каза на австрийския ни професор: Не ни занимавайте с демокрацията, аз не вярвам в нея. Професорът изслуша дългата тирада, която между другото беше доста по-интелигентна от статията. Накрая каза: “Аз също не вярвам в демокрацията. Защото тя е първо процедура, която осигурява правото на избор. Човек не може да вярва в процедурите. Човек вярва в себе си, някой вярват в господ, други в съдбата. Важното е да имаш избор в какво и как да вярваш.”

Господа Мирчев, Енчев, Тодоров и Пантев, не сте в крак с времето. Отчаяните ви вопли се чуват само във вестници като „Комсомолская правда” в страната на Путин и Сталин. Краят ви отдавна е дошъл и връщане назад няма. И понеже сега не е като преди, и ние не сме като вас, вие можете да говорите каквото мислите. Можете дори да отидете в Москва.

Статията е на адрес: http://www.focus-news.net/?id=f7177

Leave a comment

Filed under от стария блог - danielle

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s