Пражката декларация

БСП за пореден път показа, че реформирането й е просто пожелание за някои кръгове вътре и извън нея. По неясни причини социалистическата партия отказа да подкрепи Пражката декларация за европейската съвест и комунизма. Ангел Грънчаров апелира за обществен натиск към президента, премиера, кмета на София и главния прокурор да подпишат тази декларация.

На пръв поглед тази група изглежда малко странно, имайки предвид, че Народното събрание макар и с цената на бламирането на БСП, успя да гласува поне част от нея (не прие адължения за обявяване на 23 август за ден на възпоменание на жертвите на нацизма и комунизма и за коригиране на учебниците по история). Всъщност ние всички очакваме не тези институции, а хората, които по накакъв начин се озоваха там, да подпишат една подобна декларация. Искаме това, защото почти 20 години след рухването на тоталитарния режим в България, голямя част от българското общество се съмнява, че БСП и нейните възлови функционери са приели демокрацията като основна ценност. В този смисъл аз бих посикал не президента, премиера и другите институции да подпишат тази декларация. За доборото на партията БСП и групата социалисти, които искат да я превърнат в нормална умерена лява партия, е хората Георги Първанов, Сергей Станишев, Георги Пирински и Борис Велчев да подкрепят декларацията. И ако не я подпишат би било интересно да ни кажат защо. За някои други като Бойко Борисов вече знаем че харесва Сталин като личност. Но ние, гражданите бихме искали да знаем, че всички те не симпатизират на политката му, че осъждат инструментариума на Хитлер и никога не биха го използвали.

Да, наистина е странно, че 20 години след рухването на тоталитарната държава отоново си говорим на тази тема, но това е по-скоро проблем на тези господа, които не могат да ни убедят, че притежават тези ценности. А ние сме убедени, че секи нормален политик трябва да ги притежава.

2 Comments

Filed under Политика

2 responses to “Пражката декларация

  1. Благодаря за подкрепата! Аз също имам предвид лицата, въплъщаващи най-важните държавни институции, да се подпишат под декларацията, а не самите институции, които не могат да се подписват по разбираеми причини 🙂

    Но понеже олицетворяваните от тях институции са български, а България като държава вече прие европейските ценности, то неподписването от тяхна страна на Пражката декларация може да се тълкува зад граница че българската държава само лицемерно подкрепя европейските ценности, а де факто подкрепя комунистическите такива. Това вече хвърля сянка върху България, ето затова ние като граждани на тази страна имаме морално право да настояваме те да подпишат декларацията ЕВРОПЕЙСКАТА СЪВЕСТ И КОМУНИЗМА.

  2. Ако се интересувате от политика, ако сте небезразлични спрямо случващото се около нас – и с нас самите! – ако искате вашият глас да се чуе, ако искате да променим недоброто развитие на ситуацията у нас, нека да си обединим силите, като за начало започнем да четем и заедно да издаваме новия в-к ГРАЖДАНИНЪ: СЪОБЩЕНИЕ: излезе брой 3-ти на в-к ГРАЖДАНИНЪ, приемат се заявки

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s