Да не убиваме и бащата на Мануела

Дали бащата на Мануела играе на ротативки с парите, събрани от жалките ни смс-и? Да, най-вероятно той прави точно това. И не само. Убеден съм, че Красимир Горсов използва тези пари, за да си купува всеки ден мизерна храна и най-вероятно големи количества алкохол, за да си плаща малката квартира в София. През това време той се надява, че кошмарът на живота му най-после ще свърши.

Вместо да опитва да съди този човек, българското общество не трябва да забравя какво преобърна живота му – един самозабравил се пиян световен шампион с подарен като благодарност от България огромен джип почти уби дъщеря му. И така Горсов вече една година чака нещо да се случи, за да може да се побере в кожата си и в мъката си.

Естествено, че българското общество не дължи издръжка и пари на Красимир Горсов. Ние и България като държава обаче му дължахме нещо повече – справедливост и ясна оценка за човека, който съсипа живота на неговото семейство. И понеже не можахме да му дадем това, се скрихме зад поредната жалка кампания за набиране на средства. Мизерен и абсолютно недостатъчен опит да си купим обществени индулгенции.

Сега една телевизия, която вече се специализира в странни кампании по предаване на подкупи и политически ПР иска да разбие дори тази заблуда. Същата тази телевизия, която не се посвени да направи (отново) кампания, за да опита да изчисти името на самозабравилия се шампион, който причини това нещастие. Дали хората от тази телевизия са наясно какво са направили с поредния си опит да размахат пръст и да четат морал? Дали някой от тях си е дал сметка какво би направил, ако беше на мястото на Горсов? Дали са се запитали какво е една година да чакаш и да гледаш абсолютно безпомощно как детето ти умира, а виновният се показва по телевизията? Те едва ли са се замисляли, че на това място всеки би посегнал към далеч по-големи прегрешения. Съмнително е, че някой от тази телевизия се е замислил и за евентуалните последици. Интересно е какво биха направили тези морални стожери на българското общество, които ни размахват пръст единствено от позицията си на високия рейтинг, дали ще се почувстват виновни и как ще изкупят греха си към Мануела и баща й, ако утре благодарение на този репортаж спонсорът, който плаща лечението й в Израел, спре да дава всеки ден по 1000 долара и Мануела просто изгасне? Защо тези хора казаха половината истина и не обясниха, че всъщност индулгенциите за заглушаване на закърнялата съвест на българското общество не стигат, за да се плаща лечението на Мануела и това е поето само от един човек?

И като ужасен от това, което се случва гражданин, аз искам да знам кой е взел решението най-рейтиговата българска телевизия да опита да добави някой друг процент на гърба на съсипания живот и психика на една случайна жертва. Горсов освен това не е просто жертва на обстоятелствата. Целият случай с Мануела и световния шампион е къс разказ за липсата базови ценности в българското общество. Идиотското е, че вместо обществото да се замисли за това, негови псевдо-представители, поели мегафона на високия рейтинг и влияние прехвърлят вината отново на жертвата. А подмяната на жертвата с нейния палач е морално престъпление. И понеже аз не искам да стана част от него и от психическата и емоционална, а не дай боже и физическа разруха на Мануела и нейния баща, ви призовавам да не го съдите, а да го подкрепите.

26 Comments

Filed under Политика

26 responses to “Да не убиваме и бащата на Мануела

  1. Наистина не го съдя но също така не мисля, и че е редно. Но пък какво ли разсъждавам и аз… Честно казано, не дай си боже да се случи на мен подобно нещо, НАПЪЛНО съм сигурен, че ще ликвидирам виновника каквото и да става. Иначе дълбоко бях и съм възмутен от решението на съда относно Стависки.

  2. Смятам, че авторът вярно се е ориентирал в нравствената ситуация, поради което се присъединявам към оценките и исканията му!

  3. Позицията наистина е много точна.

  4. Много точно. Шибана мръсна глупост.

  5. Мадам Грицацуева

    Съгласна съм с написаното, но едно нещо изключително много ме дразни: “най-рейтинговата телевизия”. Кой е доказал, че е най-рейтингова? Май единствено по собствените й приказки и по повтарянето като папагали на всички останали пишман медии е “рейтингова”. Тя може да е чалгаджийска, продажна, подкупна, поръчкова и всякаква друга, но ей така, априори, да се твърди, че била “рейтингова”, не съм съгласна.

  6. Pingback: aftercollabz: За бащата на Мануела...Тръгнаха да го с.. - edno23.com

  7. Нещо малко не разбирам – статията оправдава хазартната зависимост на мангала Горсов или ни вменява вина заради тази му зависимост? Имам и няколко въпроса към автора:
    1… Ако Горсовата щерка я беше блъснал някой обществено неизвестен пиян шофьор, мангала Горсов, щеше ли някой да го бръсне за лула тутун и да плаща за лечението на щерка му?
    2…Ако мангала Горсов, толкова го боли К… за щерка му, щеше ли да проиграва дори един грош за хазарт?
    3…Защо на делото не беше допуснат за свидетел очевидец, който твърдеше, че и блъснатата кола, баш не се е движила като костенурка?
    4… Защо никъде не се каза нищо за кръвните алкохолни проби на водача на блъснатата кола?
    5…Никой от вас ли не се чуства някак си прдеден от поведението и спекулациите на Горсов?
    6…Защо Стависки трябва да плаща за лечението на мангалката Манувла, след като не осъден за това? Кой плаща лечението на всичките други жертви от катастрофи? Или понеже е Ставински, дайте да го издоим до последна капка кръв?

    Не оправдавам Стависки, но и не разбирам защо трябва да бъде превърнат в изкупителна жертва заради културата на джигитско шофиране в България. Колкото е неоправдано решението на Ставински да кара в пияно състояние, два пъти по-неоправдано е решението на Горсов да проиграва на хазарт, волните дарения на почтени хора, дадени му за лечението на дъщеря му.

    Нека криво да седим, право да съдим!!! Много ще си помисля, при следващата кампания за набиране на средства за лечение, дали да изпратя СМС!!! И това ще е благодарение на ГОРСОВ!

  8. sensini

    Lalkeeee, s lainqna kle4ka ne si struva da te poso4at tebe, mari! Ako beshe syvsem myni4ko 4ovek, shteshe da imash malko sram da izrazish glavozamaivashtata si prostotiq po toq plebeiski na4in.. o4evidno si na silni hap4eta, 4e da ne razberesh edna tolkova qsno i za decata napisana statiq. koi ti vmenqva vina za kakvoto i da bilo, ma? vinata e na maika ti i teiko ti, 4e sa ta izdqlali takava prosta kato gybeno seme. .
    Daniel da me izvini za latinicata i za grubiq ezik, no kato jiveem v dupkata s laina (lala naprimer), nqma kak da ne se ocapame i nie.
    Ponqkoga e ot4aivashto da se 4etat kretenshtinite na nashite synarodnici, deto na 4ernoto vikat bqlo i ni dyrpat nadolu v toplata ko4ina na sobstvenata si bezprosvetnost i beznadejdna typota.

  9. Anonymous

    Адмирации за мнението на Lala
    Бих добавила само, че от патетично-сълзливото есе на автора, следва умопомрачителен извод: Причинителите на ПТП, ако са успели и известни, то непременно са маскари, а роднините на пострадалите- винаги са ангелчета, та макар и комарджии, залагайки пари, независимо дали собствени или дарени, докато състрадателни хора събират средства за техните пострадали роднини.
    А сега, отивам в банята да повърна.

  10. Daniel

    до Лала

    честно казано се радвам, че има и мнение като вашето. иначе всичко щеше да изглежда много изкуствено.

    Лала, много, ама наистина много Ви съжалявам. Знам, че дори и в 21-и век има хора, които мислят в категориятя мангал-немангал. този начин на разсъждение е адски глупав, остраял и много опасен дори за теб. Сигурен съм, че няма да ме разбереш. Ще опитам да отговоря на въпросите ти.

    1/ първият ти въпрос не ми е много ясен, може би и аз съм мангал и не разбирам достатъчно ясно български. другата опция е ти като чистокръвна българка да не си се изразила достатъчно ясно. но е много трудно да мисля в толкова условно наклонение, ако ме разбираш. няма значение кой го е извършил и кой е жертвата, важно е как ние реагираме. като чета това което си ми написала, разбирам, че ти първо гледаш кой е жертвата и после съдиш. пожелавам ти теб никога да нете съдят така.

    2/ имате ли деца? ако имате, сама ще си отговорите на първата част от условното наклонение.

    3/4/ на тези въпроси за съжаление не мога да отоговоря- не съм съда.

    5/ вие дарихте ли пари за лечението на мануиела? единственото нещо, за което се чувствам неудобно е, че момичето няма много шансове да оцелее, а през това време ние се заниамваме с това дали баща й е рухнал и психически или не.

    6/ за съжеление Стависки е човек като всичко нас. И той прави грешки. аз не искам той да плаща за тях, за това има друг. икам да покаже съпричастност и да се бори за това да не се превърне в двоен убиец. той не прави това и не може да буди особено възхищение.

  11. Daniel

    г-н/г-жа Анонимен,
    радвам се, че и вашето мнение е тук, но понеже е анонимно, не сте си направили труда поне да си сложите един псевдоним, няма да отговоря на вашия пост. ако искате някакъв спор или дискусия, застанете с някаква личност. ако не – повръщайте на воля. и на мен ми се случва често като чета различни неща.

  12. бтв е държавната машина в момента 🙂 Някак странно се получи, заради нечестното поведение на бащата, сякаш тежеста на греха на максим стависки се изпари. а максим е символ, него гоце го харесва – той е наше момче :-). и отделно е като живо въплъщение на връзката русия – българия. за да се изправиш срещу тази машина трябва да си нечовешки силен. все още не се знае чии пари е харчил този човек горсов. ако са от даренията – там Господ да раздава правосъдие, ако не са – не очаквайте опровержение от бтв

  13. Василена 17

    Макар да рискувам да се повторя, не мога да отбележа, че това е поредното безумие в тази страна. Не ме разбирайте погрешно – аз обичам България, но абсурдността на света, в който живеем, го превръща в своебразна отделена от другите(нормалните) паралелни системи.
    Поста на Lala няма да коментирам… За едно нечовешко, расистко, безотговорно и будещо отвращение, че и даже мъничко съжаление, няма нужда от думи… То просто говори само за себе си.
    И макар да съм съгласна с мнението на Даниел, което, с извинение за изразните средства, най-точно може да се резюмира с думите “Какво, по дяволите, се случва в тази все повече пропадаща страна?!”, си позволявам да изразя няколко несъгласия (няма да ги номерирам):
    Не мога да се съглася, че Горсов трябва да се занимава с хазарт. И израза “българското общество не трябва да забравя какво преобърна животът му” (в който между другото има граматическа грешка) звучи по начин, изразяващ примирение и апатия; и задава въпроса: колкото и да му е трудно да “се побере в себе си и в мъката си”, той трябва да се утешава с хазарт или да бъде до дъщеря си?
    Да се упреква българското общество за в “мизерен опит за помощ” за мен също е неправилно – как ли би се почувствал някой, който днес, вместо да купи храна за детето си, е изпратил едното си левче в помощ на Мануела, ако прочете това? И какъв е този навик когато се случи поредния абсуд у нас, да се обвинява средностатистическия гражданин, който, макар в повечето случаи да не е “цвете за мирисане”, всъщност никога не е виновен?!
    Това, че БТВ са отразили неоправданото поведение на Горсов, не мога да осъдя – това им е работата. С начина обаче, по който представят нещата в случаи като този – също не мога да се съглася… Може да ги оправдаем, че се стремят към по-висок рейтинг…
    И въобще всичко е като омагьосан кръг… Не можем да търсим жертва в случая – просто всеки е виновен – Стависки за неразумното шофиране, съда за една, бих я нарекла, безумна присъда, обществото, което сякаш е свикнало с тези несправедливости и пошлости, БТВ, както и всички останали медии, които изкарват нещата черно-бели, авторът, който пък ги изкарва бяло-черни… И аз – която заета да пиша кой е виновен и кой е жертва, забравих, че говорим за сълзите, болките, живота на едно дете – НЕВИННО дете!

  14. Илко

    И аз съм на това мнение(макар,че от морална гледна точка не е правилно) .Просто ние не знаем какво му е на човека.Когато стане някакъв такъв срив в живота на хората и им се отварят пороците.Жалко за човека.

  15. Краси

    Чета и не вярвам на очите си! не мога да повярвам, че “най- рейтинговата телевизия( ?!?) ” все още успява да манипулира общественото мнение по такъв мръсен начин.нима не усещате че това е поръчка! Гадно е наистина ако Горсов е проиграл парите за лечение на детето си НО ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ДОКАЖЕ!!! Невинен до доказване на противното!!! Иначе bTV би трябвало да бъде съдена!

  16. dottcom

    До автора: адски добре казано 100% истина.

    До някоя си lala явно с lala акъл в главата си: в блогът си Иван Бедров допуска възможността, че парите, които харчи г-н Горсов не са от даренията. Това предположение е точно на място, защото още никой не е доказал, че използва именно тези пари. Второ: не знам човек каква култура трябва да има, за да охарактеризира с обидни епитети хора, срещу които предполагам нямаш нищо, или се лъжа.

  17. пепи

    В нашата мила Родина всеки втори кара пиян .Не оправдавам Ставииски ,но той е имал лош късмет . Господин гарсов цяла година не работи . До леглото на м.Мануела е майка и през това време той играе на хазарт пари от дарения .Не го съдя и съчувствам на мъката му , но съм възмутена от неговата постъпка . И го призовавам да не съди Ставииски . Има кой него да го съди , а да се вгледа в себе си и тогава да говори за морал . Ставииски не го е направил нарочно а Гарсов играе с хорските пари съзнателно . Бих била благодарна на българските медии ако престанат дани занимават с имито Гарсов това не включва дъщеря му.

  18. сами

    Толкова нагъл човек като бащатата на мануела скоро не се бе -появявал . Наглост ,безсрамност и прочие………Нека сам бъде съдия на сабе си и да престане да съди Максисим . Него има ,кой да го съди и това най- висшият съд този на Бог .

  19. стефка

    С голяма лекота всеки съди всеки.
    А кой има право да хвърли камък по падналия!?
    Наистина ,кажете ми кога се появяват психолозите?
    Когато има масова смърт!?
    Когато трябва да покажем на света ,че сме цивилизована нация!?
    Доста е рисковано да се съди за нечия постъпка ,която е пречупена ,предадена ,изкривена ,измоделирана…през погледа на медиите.
    Когато видиш лично някой да прави нещо със собствените си очи ,то пак трябва да се опиташ да се поставиш на негово място и да разбереш причините ,които са го накарали да постъпи по начин ,неразбираем от пръв поглед.
    Да ,лесно е да се каже ,че е престъпно да играе хазарт бащата .Но кой може да избира баща си?Щом това семейство до деня на трагедията е живяло заедно,щом тази ужасна болка ,не раздели двамата родители…то ,кой може да съди да ли тоя баща е достоен?
    Истината е ,че този баща е болен.
    Цялото общество е болно.
    Вярно е ,че левчетата от SMS са мизерни,вярно е обаче ,че и че за самите джиесем оператори те никак не са мизерно перо.
    Кой и как ,всъщност ,вкарва хората в тия игри с СМС !?
    И кой обира каймаците от тях!?
    Искам някой да ме светне.
    ……..
    И Стависки ще си изплати неговата карма;
    И бащата Горсов – също плаща някаква карма.
    Много сме малки ,за да го разберем .
    НЕ СЪДЕТЕ ,А РАЗБИРАЙТЕ.

  20. RoujkaBg

    В един друг форум водих същата полемика по същата тема и благодаря на Даниел за нравствената позиция.

    Простреляният хазартен бос, чиято собственост са машинките получи безвъзмездна помощ от държавата ни за лечението му в Израел, без на министерската му съпруга да й се налага да проси от народа.

    Световният шампион убиец също получи подкрепа и закрила в лицето на услужливи медии и правораздавателни органи.

    И само и единствено този осиротял баща, жертва на беззаконията в държавата ни и личната си трагедия става мишена за морално обругаване и служи за измиване на гузните съвести на Престъпници, управляващи държавата.

    Миролюба Бенатова междувпрочем е отдавна известна като обществен манинпулатор и гъзолизец към управляващите с активната си роля в кампанията “Не сте сами” и СТРАОТНИТЕ й репортажи, както казва
    /Памбос от Кипър/ за “мъченията “на сестрите. Защо ли Бенатова не ни спретна един репортаж от съдебната зала по “Делото на мъчителите”, което би трябвало да е в ход, някой репортаж от разпита на сестрите или поне пост фактум да беше публикувала мотивите на либийският съд за три пъти издаваните смъртни присъди на “медиците”? Защо ли не се поинтересува от либийският докторлък на докторите Ашраф /студент/ и Здравко- градинаря на циментеният тротоар на бг посолство в Триполи, когато всинца го оревавахме, за мъките му по либийските плажове? Защо ли Бенатова не се впусна да разнищи хазартният бизнес на президенският съветник Манол Велев, а се впрегна да унищожава психически и морално един и без това закъсал баща?

    Ех, Българио, Българио……

  21. Anonymous

    Световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки беше сниман в Русия да се качва на шофьорското място в червено “Ауди”, съобщи Dnes.bg.

    Клипът, на който се вижда как Максим се качва в колата, е качен на руския сайт life.ru.

    Макар видеоматериалът да завършва точно в момента, в който Максим затваря вратата на “Ауди”-то, по всичко личи, че именно той ще управлява автомобила, тъй като до него e седнала актрисата Татяна Арнтголц, новата любима на Максим, заради която се твърди, че той ще изостави Албена Денкова.

    През август 2007-ма Стависки причини тежка катастрофа в пияно състояние, при която загина едно момче, а 19-годишната Мануела Горсова продължава да се лекува, след месеци кома, в Израел.

    Стависки беше осъден на 2 години и 6 месеца, условно.

    Световният шампион беше лишен и от правото да управлява автомобил за срок от 4 години.

    Отворен остава въпросът защо при това положение Максим Стависки има право да кара кола в Русия.

    На 24 септември предстои Върховният съд да вземе окончателно решение по делото за катастрофата./Dnes.bg

  22. Pingback: Къде отидоха парите от даренията за Мануела › Блог Обществото в България

  23. Ая

    Познавам Красимир Горсов повече от 10 години. Играеше хазарт преди , играе и сега, след катастрофата на дъщеря си. ДА, той е в стрес, така, както са в стрес всички близки на хора пострадали при определени обстоятелства. Дали щеше да се вдигне толкова шум около Стависки и Красимир Горсов и техните проблеми ако не се беше случило това. Не, нямаше . Колкото и морално да се изказваме за или срещу другия, хора, не забравяйте, това може да сполети всеки от вас. Съдете ги според това, как бихте искали Вие да бъдете съдени !

  24. Anonymous

    Ех ,книжни христиени !
    рипомнете си :Не съдете…
    Не можете ли да бъдете само съричастни към мъката и на двете семейства?Пошката ще помогне на всички Ви!

Leave a comment