Да всяваш страх

6 бомби за последните 7 дни, само в града, където се намирам аз и повече от 15 убити симпатизанти на само една от светските либерални партии за последните две седмици. Ранените и, колко от тях въобще оцеляват, никой не брои. Това е резултат от една война, която се води тихо и постепенно, между тези, които искат да решават проблемите си по мирен начин и онези, които не искат. Това е война, която противопоставя една проста демократична процедура като изборите на страха, който иска да управлява една държава от над 180 млн. души. Добър вечер от Пакистан.

За съжаление бомбите, които  вече могат да избухват не само в партийни офиси или събрания, а на всеки тротоар, където има повече от 5 човека, успяват да постигнат целта си. Чрез кръвта по улиците, те печелят една по една битките в тази война между изборите и страха.

През последните 10 дни видях как хората спират да говорят, отказват да вдигат на телефоните си,напускат работа, не излизат от къщите или кварталите си. И всичко това – единствено от страх. И вероятно са прави – за няколко седмици цената на човешкия живот спадна твърде много пъти.

Заплашена от талибаните, от неясните схеми на военните формирования на собствените си политически партии, от крайни сепаратисти, тази държава най-вероятно, въпреки всичко, ще проведе избори. Дали в подобна обстановка те могат да са свободни и демократични? Нито един от хората, които срещнах, нямаха такава идея. Те обаче са сигурни, че това е стъпка, която Пакистан трябва да направи. Няма нищо перфектно, но за нас е важно да продължим напред, ми каза един от лидерите на малцинствата тук.

И когато в разглезеното си ежедневие в подредените си държави се оплакваме от цената на изборите или от досадата на предизборната кампания, може и да се сещаме, че някъде по света за това право се умира. И че имаме ужасен късмет да живеем в много по-добрата част от Земята. Не трябва да забравяме, че ако толкова лесно намираме врагове в различните, с които иначе живеем заедно, ако това как сме се родили се оказва изведнъж по-важно от това какви сме, можем да лесно да съсипем всичко, а ние наистина имаме какво да губим.

 

 

 

 

Leave a comment

Filed under Политика

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s