Два месеца привидност

Предизборната кампания е в разгара си. Нейното начало, разбира се, не беше преди няколко седмици, повечето партии започнаха поне привидно подготовката доста преди това. Заедно с това, се оформиха и първите дебати и сблъсъци. С напредването на кампанията ние гражданите вероятно очаквахме да чуем предложенията на политическите сили, които да ни заинтересуват и привлекат. Най-често споменавания фактор е глобалната криза.

Все пак, въпреки всичките негативи, които носи, финансова криза, която засегна най-силните капиталистически центрове, има и едно голямо предимство. Тя, до голяма степен, сложи край на вече отъпканите пътеки за икономическа стабилизация и развитие. Сега правителствата, особено на държави като България, могат да покажат какво могат. Ако след 1990 българските правителства бяха в ролята на слушащият ученик, който изпълнява съветите на институции като МВФ и Световната банка, сега кабинетите за първи път могат относително самостоятелно да решават какво да правят. Това звучи добре, но от друга страна е доста опасно, особено като се има предвид българския опит с правителства като това на Луканов, Беров и Виденов, които бяха достатъчно самостоятелно.

В този смисъл, предстоящите избори са много важни за българските партии и най-вече за техните избиратели. За първи път ние като граждани трябва да внимаваме какво пише в някои програми и дали да не ни е страх от това някой да изпълни или не програмата си. Ако до момента България имаше валутен борд, който преминаваше частично в икономически и имаше гласове за политически контрол отвън, сега на практика икономически вече на сме на абордаж.

Имайки това предвид кампанията трябваше да ни представи истинска алтернатива на някакви политики и вероятно борба на идеи за бъдещето на България в „открития океан”. На практика обаче, кампанията е вяла и ние сме лишени от това. Политическите сили ни занимават с всичко друго, но не и да ни дават това, което искаме да чуем.

За самите партии това не особено добре, защото така продължават да създават люшкащи се, непостоянни и най-лошото – неинформирани избиратели. До 2001 г. в България имаше ясна ориентация за ляво и дясно, с всички условности на домашното разбиране на това разделение. То даваше поне частични маркери за възможните стъпки на двете основни партии, ако една от тях е на власт. Проблемът след 2001 е, че това ясно разграничение изчезна и избирателите загубиха ориентир за възможните посоки на политиките на партиите. Досега особено в икономическата сфера, българските правителства се предполагаше, че са частично ограничени и пътят е определен. Сега вече това не така и при липсата на разграничение ляво-дясно избирателите не знаят какво да очакват или започват да търсят други основи на избора си.

Основно правило е, че при липса на ясно позициониране по скалата ляво-дясно, хората започват да избират по т. нар. компетентност. Това е качество, при което дори и при едни и същи декларирани цели, гражданите биха избрали този, който създаде идеята, че е по-компетентен и способен в постигането на крайните резултати. И тук идва проблемът с настоящата кампания или по-скоро нейната привидност.

В условия, при които е все по-важно какво прави правителството, а и избирателите все по-малко могат да избират по принадлежност и търсят да изберат най-добрият за тази работа, политическите сили ни лишават от реална кампания. Липсата на истински дебати по отделните сектори и свеждането на политическия разговор до проблеми с регистрации, ПР акции, лични драми с любовници и извънбрачни деца, намеци за сексуалност и истории със счупени глезени е само срещу гражданите. Така те губят интерес към политиката и изборите, изключват се съвсем съзнателно от досадния и нискокачествен информационен поток и накрая или гласуват странно или просто излизат от политическата система, като си остават в къщи.

Настоящата ситуация с два избора през 30 дни, която е странна по български, можеше да се окаже от полза за положителното отношение между партии и избиратели. Дългият спор 2 в 1, основан на съвсем други мотиви, се реши от само себе си. Изборите за европейски парламент просто се превърнаха в допълнение на парламентарните. Европейските теми никъде в съюза на са били определящи на този тип избори. В нашия случай, темите от домашната политика напълно доминират над външните. И по този начин българските избиратели и кандидатите за техни представители имаха два пъти повече време, за да се запознаят едни с други. Това можеше да помогне на партиите да обяснят с какво са по-добри, на гражданите да добият представа поне кой е па-малкото зло.

До момента обаче това не се случва. Със сигурност има политически субекти, които са убедени, че именно те ще спечелят от резултата на тази привидна кампания – ниска активност и повишена аполитичност. Въпросът е дали това може да бъде устойчива и дългосрочна стратегия.

4 Comments

Filed under Политика

4 responses to “Два месеца привидност

 1. Героги Младено

  Мен пък ме притесняват доста неща като слушам позициите на различните партии:

  1. Притеснява ме това, че и БСП, и Сините искат поне половината депутати да са избрани мажоритарно.

  2. Притеснява ме, че и Атака и Сините са срещу правото на хора с двойно гражданство да гласуват за президент и народно събрание и че са против допускането на чужденци да работят в средните ешелони на нацоналната администрация

  3. Притеснява ме също, че сините, Атака, ДПС и БСП (подозрителен консенсус, а) са против разширяването на зоните Натура 2000.

  4. Притеснява ме също, че сините, заедно с ГЕРБ и Атака са против хомосексуалните бракове (ДПС и БСП по-либерални партии ли са), след като западноевропейската десница в ЕС е за това.

  5. Притеснява ме също, че сините, заедно с кой ли не в България е против разрешаването на ГМХ.

  6. Притеснява ме също, че сините имат същото мнение за членството на турция в ЕС като Атака. А другите партии са за – това също ме притеснява – от гледна точка на позицията на сините разбира се.

  7. Притеснява ме, че сините са против развитието на ядрената енергетика – единствената смислена и доказала се алтернатива на глобалното затопляне. Явно в България може да си зелен и десен едновременно… Как ли кореспондира това с отказа на сините зоните в Натура 2000 да се разширят допълнително? Нека авторите на синята програма да ми обяснят, моля!

  След толкова много притеснения, много се надявам да сте разбрали дали въобще ще гласувам….

 2. criticae

  Партиите в тази кампания с изключение на Синята коалиция не говорят за управление. БСП отправя някакво неясно послание за икономически просперитет и социална политика, докато останалите са се вкопчили в един елемент и го развяват по всякакъв повод – Нацията за Атака, Етическия елемент за ДПС, корупцията за Яне, еко-проблемите за Зелените и т.н. Всяка партия ( и всеки лидер) си има марка и се показва като гарант за качеството й – от политика към маркетинг.
  Много рядко се говори за проблеми касаещи ЕС, а почти никога за управленски процеси. Всеки казва как корупцията трябва да се премахне, но малцина посочват механизми за това- Пример: опозицията да ръководи постоянна комисия в НС за конфикт на интереси и корупция (ДСБ). Същото и за бюджета и анти-кризисните мерки (СДС+ДСБ). Сякаш бъдещата власт е единственото нещо което се решава на тези избори. Пак се връщаме на конфликта Властване vs. Управление.

  А за Георги Младено – мисля че е допуснал редижа съществени фактологически грешки. Не бива решението ти да се основава на подобни заблудени представи. И ако ще сравняваме партийни мерки и програми, нека не гледаме само крайното положение, а какви са основанията за това. За тази работа трябва да се чете малко по-надолу от заглавията…

 3. Кстати, блог не обновляется, прошла еще одна предвыборная кампания в Болгарии! А мой друг хочет переезжат mr вам из Украины, у вас все дешевле, и цены приемлемые, даже на курортах! Да и тепло!

 4. tool

  научих много

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s