Прекалихте!

„Нова телевизия” уволни Коритаров. Уволни го не когато стана ясно, че той е бил сътрудник на ДС, а когато ги натисна един самозабравил се олигарх, достатъчно близък както с Първанов, така и с надеждата на всички български домакини – Бойко Борисов. Странен е морала на тази телевизия и понеже една институция не може д има морал сама по себе си, говорим за хората, които я управляват. Всъщност те нямат морал. Има мазно подлизурчене на хора, които за 20 години натрупаха капитал чрез кражби от всекиго до когото се докоснаха – от нас гражданите, от държавата ни, от други мафиоти. Сега тези хорица искат да забравим, че те нямат образование, нямат интелект, нямат морал и да им позволим да станат новите морални и материални стожери на България в 21 век. Натрупали капитали, тези хора сега разбират колко важно е да си уважаван и хората да имат добро мнение за теб. И станаха много болезнено чувствителни на тази тема. Разбираме ги. Всеки, който е бил прост доносник, историк на БКП, долнопробен чистач в УБО или не особено обещаващ спортист и изведнъж се е превърнал във влиятелна фигура, естествено ще иска да достигне статус на английски лорд.

За да направят това те биха купували медии чрез подставени лица, биха пребивали журналисти, биха уволнявали и още много други неща, които умът ни не може да си представи. Те просто се самозабравиха, прекалиха. Тотално загубиха представа за това, че година не е 1950, а 2008, за това, че Сталин и Брежнев са мъртви и дори Путин вече не е президент. Заслепени от блясъка, който преследваха, забравиха, че България не е страна от Третия свят, а макар и най-лошия член на ЕС, все пак е част от друга общност. Загледани в дребните си цели и наедрелите си тела, те забравиха, че един ден всички си отиваме от този свят и не можем да вземем от тук нито властта, нито богатството си. Затова пък оставяме спомени в живите. Тези другари със сигурност не са религиозни, но би трябвало да знаят, че със сигурност има по-висша сила от човека, пък бил той и страшно богат.

От друга страна Коритаров е героят на нашето време. Той е образът на България през 2008 г., в която има неравна борба между миналото и истината. Той е човекът, който искаше да се прероди и да забрави мръсната, но и нещастна лична история. По същия начин България постоянно бяга от участието си в атентата срещу папата и убийството на Георги Марков, точно както другарите искат да забравят, че са били ненадарени борци, нисши служители на УБО или не-талантливи историци. Жалкото е, че Коритаров направи своя опит да извърви пътя от щатния работник на ДС и мечтата си за разузнавач до демокрацията. Онези другари дори на знаят, че такъв път съществува. Коритаров се провали накрая. Представете си ако не чакаше някой друг да му извади досието и не беше тръгнал да говори за „служба на родината”. Не беше тръгнал да използва ченгиджийските си похвати и беше останал верен на пътя към осъзнаването на личната си свобода. Това не стана и сега той може да свърши ужасно тъжно – премазан от почти едни и същи хора, но в две съвършени различни системи. А това трябва да ни покаже, че може би успяхме да сменим системата, но хората от миналото и техните методи са още тук. Трябва да сме наясно, че България продължава да бъде мътно място, в което истината, честността и елементарното човешко достойнство не са добре дошли.

10 Comments

Filed under Политика

10 responses to “Прекалихте!

 1. slavi81bg

  Taka e Dani. Vze da stava vse po-strashno i tajno.
  Sponqsh li si sutrinta kakvo si govorehme….?!

 2. G.

  Dani, nali zlatev i Bojko biaha golemi prijateli. “Kipur v NATO” maj uvolni koritarov.

 3. Алекс

  Франклин Рузвелт е казал, че единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх.

 4. Anonymous

  Из Задочни репортажи …… Георги Марков
  Първият феодал, членовете на феодалното
  Политбюро и приравнените на тях други феодали по
  принцип се намират над законите на страната.
  Последните, доколкото съществуват, са предназначени
  изключително за обикновения, или ако пак използуваме
  феодалната терминология — крепостния народ. Нито
  един член на висшата каста, нито членове на неговото
  семейство могат да бъдат съдени по законите за
  крепостниците. Те могат да извършват каквито си искат
  престъпления, предумишлени или случайни грешки,
  злоупотреби или разхищения, могат да пристъпват
  клетви или дадени думи, публично да лъжат, да се
  възползуват за лични облаги от служебното си положение
  и т.н. — но дотогава, докато те имат благоволението на
  абсолютния монарх, в случая СССР, тях не ги грози
  никаква заплаха. Ако към тях можеха да се приложат
  законите на една нормална демократична страна, като
  Англия, САЩ или Швеция, то всички от тях без изключение
  биха се намерили в затвора за престъпления,
  надвишаващи стократно какъв да е обществен скандал
  на запад. Те не са отговорни пред крепостния народ,
  нито пред марионетното Народно събрание, което е
  съставено от подбрана група подведомствени по-малки
  феодали, верни слуги и оръженосци, плюс няколко
  трубадури и фанатично работещи крепостници. В цялото
  си обществено поведение тази каста служи изключително
  на собствените си интереси, които по принцип съвпадат
  с интересите на абсолютния монарх. За оправдаване на
  своето атавистично съществуване тя разполага с мощна
  пропагандна машина, за която истина е всичко, от което
  феодалите имат полза, и лъжа е всичко, което не им
  изнася. За гарантиране на сигурността си кастата е
  заобиколена от силна охрана.

 5. Шаркан

  Очевидно е, че системата НЕ Е СМЕНЕНА, а МОДИФИЦИРАНА, пригодена (от същите хора, познаващи същите методи) към “пазарна” икономика и полотически “плурализъм”.
  Слагам горните думи в кавички, защото пазар с монополисти – не е пазар; плураизъм без практически ефект (яловостта на изборите, например) – не е плурализъм, пък и не плурализъм ни трябва, а СВОБОДА. Свобода със съпътстващата я лична отговорност и уважение на чуждата свобода, солидарност с хората, заедно с които живееш и твърдостта (но не твърдоглавието) в убежденията.

  Мисля обаче, че само ако изразя възмущението си от посичането на Коритаров (имам особено мнение за него, но не там е работата), постингът ми няма да е пълен.
  Мисля, че има и нещо полузно във факта, че медиите се компорметират сами, махайки неудобни хора. Въпреки че в България, според официални данни, към които е редно да изпитваме съмнения, само 10 на 100 ползват интернет, покрай западането на медиите, умните (и активните) хора ще се насочат към блоговете и новините в мрежата. Което е стъпка (информационна) към нейерархично общество на свобода и автономност.
  А Коритаров няма да остане без работа. Макар че ще остане с огорчението си. Поне той не е от хората, комуто пожелавам да изпитва горчивина, въпреки няки мои резерви към него като журналист (де да имаше повече такива, към които “да изпитвам ИЗВЕСТНИ резерви”!)

 6. Anonymous

  Голяма работа С тези неща не сте исвикнали?

 7. а познай!

  Айде стига сте ревали за ченгето. Всички вие много добре знаете, че ако всеки засегнат от клюкарския подход на НОВА тръгне да ги съди, не Коритаров ами цялата телевизия трябва да закрият.
  Не ми обяснявайте колко му е висок жерналистическия морал. Ако беше така щеше да направи като Иво Инджев и Кеворк Кеворкян, щяше да се махне.

 8. Разпространете където и както можете: Студентски призив за протести: дойде време да вземем нещата в свои ръце!

  Да бъдем всички на протестите!

 9. Занятно и полезно, а будет еще что-нибудь из этой же серии?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s