Промени ли се БСП?

Едно от най-хубавите неща, които можеха да се случат на демокрацията и на демократично мислещите хора в България, беше това БСП да се промени. Да престане да бъде комунистическа, да бъде модерната лява партия. Много пъти в последните десетина години много хора са си представяли, че БСП е вече извървяла своя път и се е превърнала в нормална, умерена партия. Дали това е наистина така може ясно да се види от снимките, които няколко информационни агенции разпространиха от прясно завършилия събор на Бузлуджа.

Последната разпаднала се империя – СССР е все още в сърцата на българските социалисти.

Левите партии в Европа се оказаха по-прозорливи от другите и първи вкараха „зелените” проблеми в програмите си. Един от тях е закриването или поне ограничаването на атомната енергетика. В България отдавна знаем, че не сме случили и на лява партия. БСП изостава от левите си събратя и иска да строи нови АЕЦ.

Към Ленин отдавна има леко съмнение в Европа, дори и сред левите. Той и Маркс се четат само като философи. В средите на БСП той явно е все още пример за подражание.

Е, за разлика от Ленин, в нормалния свят Сталин е просто приравнен към Хитлер и с това разговорът за него приключва. В много страни подобна тениска би се смятала за престъпление. Тук в България и в БСП не само че не е престъпление да почиташ Сталин, а е признак за убедено левичарство. Жалко… Най-вероятно тук илюзията, че БСП е една друга партия, умира.

15 Comments

Filed under Политика

15 responses to “Промени ли се БСП?

 1. Поздравления за поста, а и изобщо за блога! Успехи ти желая на това нелеко поприще – и бъди настойчив!

 2. Позволявам си един малък съвет в качеството ми на стар философ. Мотото на блога ти е превъзходно: “Един блог за хората, които ценят свободата”. Но имам съвсем малка забележчица: да цениш свободата означава да я обичаш. Мисля, че ще звучи по-истински ако го направиш така: “Един блог за хората, които обичат свободата”.

  Това е само. А иначе долавям прецизност на оценките, която паказва, че ти самият си убедено свободен и обичащ свободата човек. Такива хора са нужни на България днес!

 3. Темата е много точна, но според мен не е предадена по правилния начин.

  Въпросът за модернизацията на БСП стои много косо към днешна дата. Голяма част от ‘промените’ вътре в партията са само привидни и се случиха заради нуждата от нова легитимация на партията. Все пак е добре да се отбележи, че членството в ПЕС и Социнтерна са си положителна крачка напред и някаква основа за бъдещето развитие на БСП (и подкрепа за тези, които искат да го тласнат в посока европейска социалдемокрация срещу тези, които искат партията да се развива в посока левия популизъм на Чавес или дори по-тежки примери…)

  Иначе да се използват случайно извадени кадри от събора на Бузлуджа е най-малкото тенденциозно. Могат и по-силни думи да се употребят. Никъде не видях да са извадени кадрите на 60-годишни жени, които развяват европейското знаме… 🙂

  На мероприятията на европейската и световната левица, на които съм присъствал, съм виждал и много по-странно изглеждащи млади левичари. А в Германия например си има цяла младежка организация Die Falken, която се занимава със “социалистическо образование” – водят децата по лагери и др.

 4. Daniel

  Разбирам, че най-вероятно като един от хората в БСП, които се стремят тя да се промени, този пост те е подразнил (не се познаваме лично, но и друг път сме коментирали, затова започнах на ТИ). При всички положения не това е била целта на този пост. Раздразнението ти обаче трябва да е насочено навътре, а не навън. Това се вижда от Бузлуджа, приеми го. По-лошо, това се вижда и от “Дондуков” и от “Позитано”. От Бузлуджа е просто по-ясно и символно. Така че не се хвърляй да обвиняваш медиите и мен в тенденциозност, по-скоро обори коментарите ни.
  А приказките за членство в Социнтерна просто не са за този блог. В социнтерна членуват толкова различни левии партии, сигурен съм че не трябва да обяснявам на теб, просто не подценявай аудиторията си. Подобна е и ситуацията с ПЕС. С една дума – членството в тези две организации въобще не е показател за модернизация и социалдемокрация на БСП.
  Това, че по света има и по-неприятни гледки на събирания на левите партии не знам кого трябва да успокоява – БСП или останалата част от гражданите. Ако искаш да ти призная, че БСП не е комунистическа организаци от полу-терористичен тип като някои в Латинскта Америка, да, това признание го имаш от мен веднага. Но не мисля, че това задоволява както хора като теб, така и хора като мен с по-различни възгледи.
  Поздрави и доскоро.

 5. Аз пък съм с леви убеждения, но въпреки всичко, ентрито ти ми хареса, нищо, че не ми отърва 🙂

 6. Opened_Eyes

  Ясно е че на митинг на десните има хора с фанелки на Марилин Менсън..на Самият Мансън ..и девойки с потничета с лика на Мерилин Монро.. да не говорим за крайно десните организации – там ще се появи я Дуче я Хитлерчо… целият ти пост е една манипулация.

  Не не съм с леви убеждения но ми писна от Манипулатори които изкривяват информацията преднамерено!

 7. Daniel

  до Opened_Eyes

  добър ник имаш, но него използваш по предназначение май. очите не трябва само да гледат снимки, трябва и да четат. снимките са само повод и символ на това, което се вижда от БСП. ако смяташ, че например факта, че правителството на БСП иска да похарчи 4 млрд. евро за нов АЕЦ и в програмата си няма никакви екологични точки, е манипулация, аз нямам какво да отговоря.

 8. Daniel

  Забравих най-важното,

  каквото и да ви отговоря или пък вие да напишете, се радвам, че оставяте коментарите си на този блог, дори и те да са критични.

  Даниел

 9. Дани,
  Само ще ти напомня, че на етажа, където се “кове” идеологията на социалистите на Позитано 20 се помещават и офисите на Българския Антифашистки съюз (безвъзмездно). И Ленин, и СССР са дълбоко вкоренени в съзнанието на хората там, а за съжаление и на хората две преки по-надолу на Дондуков 1 и 2…
  Както и да е, хареса ми поста, харесва ми и блога 😉

 10. Разбира се, че социалистическите партии в Европа първи са се ориентирали да вкарат “зелени” елементи в програмите си – та тия зелени елементи на държавни регулации най-пълно пасват на стремежите им към контрол на обществото.

  Разбира се, че отхвърлят и идеята за атомна енергия – та тази енергия е единствената практична, чиста алтернатива на изгарянето на въглища и петрол за създаване на електричество и като я забранят, социалистите си отварят пътя към гореспоменатия държавен контрол.

  http://kaka-cuuka.com/275

 11. Василена 17

  Бързам още в началото на поста си да си призная – не знам дали съществуват снимки от събора на Бузлуджа, показващи 60-годишни жени, развяващи Европеското знаме – но дори и да има такива – това не е показателно – не означава непременно, че те знаят какво точно означава Европейската общност за нашето общество, нито, че трезво го оценяват и приемат.
  Материалът е добър – дори и това да е само едната страна на медала – тази страна би трябвало да е отблъскваща за всеки един от хората на днешния век – не заради века, а заради доброто на човечеството; независимо дали той е с леви или с десни убеждения…
  За хората, които ще кажат, че медалът винаги има две страни – прави са. Но в редки случаи едната страна е толкова назадничава, ограничена и фанатична.

 12. Что то слишком мудрено… И по-моему расчитано на блогера чем на вебмастера

 13. ϻСлушай, а я вижу у тебя спамеров нет совсем. Достали спамеры! :заразой этой справляешься? Может подскажешь плагин какой?

 14. Пиши в icq 420405374. Подскажу толковых людей.

 15. С майскими праздниками всех, между прочим!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s