Държава с намалено поведение

Измина почти седмица от оповестяването на междинния доклад на Европейската комисия. През това време България и политиците от управляващото мнозинство продължават да се държат като лоши ученици, които се опитват за пореден път да излъжат, че няма да останат в същия клас или че не са им намалили поведението. Те все още се залъгват, че това, което учителят е казал не е толкова страшно и бъдещето е все още така светло и безоблачно. Всичко ще се размине както всички предишни лета и накрая с ходатайството на родителите, те пак ще преминат в следващия клас. И така до 8 клас.

Проблемът на Европейската комисия както и на целия цивилизоват свят, е че смятат, че общуват с добронамерени хора. Хора, които са разбрали кое е добро за самите тях и просто трябва да им се помага да следват правилния път, да се напътстват. Комисията говори с тон на университетски професор, който не иска са набива знание, а да обясни грешките на студента, защото е убеден, че той е достоен за този разговор. Все пак университетът е място, което всеки сам е избрал, защото е бил сигурен, че има сили и ще му бъде полезно да извърви този тежък път. Подобно нещо е и организацията на солидарни държави наречена Европейски съюз. Там никой не е влязъл насила, най-малко пък държави като Румъния и България. С всеки изминал доклад обаче България показва, че не е достойна за този разговор. Тя се държи не като студент, а като двойкаджия, който никога не би учил до 8 клас, ако законът му го позволяваше.

Тонът на Европейската комисия не е за този събеседник. Учителят, който ние бихме разбрали не е либералния професор от университета, а по-скоро възпитател в Техникум по Вътрешна Украса, (за тези, които са гледали „Всичко е любов”). Изразът „няма достатъчно напредък в борбата с корупцията” трябва да бъде заменен с „вие тънете в корупция, която няма никъде в Европа”, за да бъде разбран от управляващите в София. За неяснотите в данните, които България изпраща на ЕС, достойният за нас учител би трябвало да ни обвини директно в лъжа и да ни накаже. Всъщност ЕС вече ни наказа, без да ни обвинява в лъжа и да нарича измамници. Комисията направи това, което каза преди много време – спря макар и временно част субсидирането.

Онези, които са учили в споменатите европейски университети знаят, че там тонът винаги е уважителен. Няма скандали, кандърми и молби. Санкциите обаче са ясни и неизбежни, както и всички останали правила. Двойкаджиите и шмекерите нямат шанс. В този смисъл, всеки опит на българската администрация и правителство да изпратят странни данни или да замъглят реалната картина се вижда от Брюксел. Никой обаче не може да очаква доклад в стил ТВУ от ЕС. Проблемът е, че в България се разбира само от такъв тип критика. Остава ни да се надяваме, че няма да станем прецедент в историята на съюза и да ни сполети съдбата на всеки некадърен ученик или студент – след няколко предупреждения да бъдем изключени.

Измина почти седмица от оповестяването на междинния доклад на европейската комисия за напредъка на България. Оказа се, че няма никакви поводи за безпокойство, нито за гражданите, още по-малко за управляващата коалиция. Комисията вече спря една част от парите за инфраструктури проекти, водят се и няколко дела срещу България за неизпълнение на ангажименти. Това бяха и страховете ни точно преди година. Според хората в управлението обаче комисията и тонът на нейния доклад са почти хвалебствени за това, което правим. Има някои проблеми, но те ще се отстранят и трябва да се изчака няма нужда от крайни оценки.

Leave a comment

Filed under Политика

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s