Смесена избирателна система „Първанов-Путин”

Президентът Първанов се превръща в един от най-способните политолози на България. Достоен ученик на Моска и Макиавели, човек, който не само осъзнава нуждите на политиката, но и е способен да ги превърне в работещи механизми.

Първанов представи идеите си, които са не просто за нова избирателна система, а за нов начин на управление на политиката. Задача, която нито една избирателна система до момента не може да изпълни сама. Новата система обаче ще може…по руски образец.

Първанов планира да окрупни партийната система. Това означава известен брой партии да напуснат парламента, а на други да не им бъде дадено да се явят на избори. Това са на практика ефектите от силни мажоритарни елементи и високи прагове. Първанов иска да съчетае това с абсолютно тоталитарни правила за създаване и поддържане на партии. Няма друг начин с който да наречем идеята за административно заличаване на формации, предложена от президента.

Така нареченото окрупняването на партиите има своя смисъл. С рестриктивно изборно законодателство Путин успя да вкара в парламента партии, които не му се противопоставят и да създаде нещо като „президентски” парламент. Естествено, партии изчезват навсякъде по света, но това става по волята на избирателя, не по желание на президента. Демократичните принципи изискват да има партия, дори тя да има трима избиратели. Другото ни е вече познато. Няколко партии в парламента и всичките за Путин, а отвън хора, които никога не са достатъчно „изправни”, за да се явят на избори. Да си припомним Гари Каспаров, който не можа дори да се кандидатира за президент, само защото беше поставен в невъзможност да отговори на едно от изискванията на администрацията на Путин.

Предложението на Първанов за финансирането на партии също е повече от спорно. Мотивът за заличаването на партии, според него, е пестене на държавната субсидия. Същевременно, той предлага държавата да финансира 50% от разходите на партиите във властта. На много места по света бюджетът също силно финансира партиите. Във Великобритания обаче партиите почти не плащат на медиите, особено по време на избори. Без някаква подобна мярка, касаеща медиите, партиите ще се превърнат в ясли за привилегировани медийни собственици. Партиите ще получават пари, които направо ще предават на телевизии и вестници. А както знаем много от собствениците им са близки до Първанов.

Сегашният президент планира да засили мажоритарния избор чрез смесена система. В света са познати толкова смесени системи, които имат различни ефекти, че простото говорене за „смесена система” напомня по глупост на идеята за „социален президент”. Разковничето обаче се крие в две неща. Всяка смесена система има квота депутати, избрани пряко и квота с листи. При доминиращия модел на политика в България идеята за съвсем пряко избиране на депутати ще изиграе ролята на кислорода в горивната камера за огъня на популизма и изборните машинации. Ефектът може да се провери само като си представим 120 депутати избрани като кметове, например Фидел Беев във Велинград. А Първанов има под ръка и хора, способни да играят с популизма и да омаят т. нар. електорат. Погледнете към „Съзидание” и повечето писатели, получили ордени в последните години. Всъщност, това е една вече залагана клопка. През 1990 г. БСП прокара смесена избирателна система и със своите по-популярни и харизматични лица, левицата победи реформаторската опозиция и докара Луканов с гладната зима.

Другата уловка е, че една смесена система изисква ново райониране. Това означава да се обособят наново границите на избирателните райони. Трудно е да си представим принципа, по който ще се извърши тази дейност в регионите, където ДПС има интерес от повече депутати. Може да се окаже, че в Кърджали например, пряко се избират 20 депутата, а в Пловдив – 5.

Последно в този списък, но и не по значение, е искането на Първанов за правото самостоятелно да свиква референдум. Заигравката с пряката демокрация не е случайна. Свикването на един референдум може да насочи общественото внимание в различни посоки или да отключи страшна енергия. Възможни въпроси? Първанов много би се радвал да попита „да се отворят ли 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Това е въпрос от компетенцията на експерти, но ако „социалният” го зададе преди избори, например, ще качи рейтинга си до небесата. С една такава на вид дребна поправка, Първанов ще се сдобие с едно от най-силните оръжия в българския политически живот в момента. Това е едноличното право да говориш с „народа”, когато поискаш и естествено после ти да говориш от негово име. Така само с пропаганда, без много насилие, Първанов ще контролира обществения живот. Може да си представим и един друг въпрос: Може ли президентът да има повече от два мандата? В Русия нямаше нужда от референдум, но тук в България сигурно ще има.

Този комплект от предложения могат да осигурят на Първанов контрол върху партиите и цялата политическа система по подобие на Путиновска Русия и то без държавата да става президентска република. Путин обърна курса на Русия, която бе тръгнала към частична либерализация при Елцин. Бавно и методично, точно чрез малки, но съществени „реформи”, които целяха това, което „хората искат”, Русия се превърна в „държавата на Путин”. Сегашният български президент със сигурност би се зарадвал и той да може да спаси България по сходен сценарий.

Материалът е публикуван в Bulgarianpost.com

5 Comments

Filed under Политика

5 responses to “Смесена избирателна система „Първанов-Путин”

 1. Искрено го съжалявам. Дойде Путин и му даде крила. Не че има нещо лошо и в част от идеите му има добри неща, но… хайде този път без такива опити. Не мисля, че би ни се отразило добре съсредоточаване на повече правомощия у един човек, пък било то и доста по-ограничено от тези на руския президент.

 2. Ученик на Макиавели ли?… Ама вие направо го ласкаете. Неговите ходове са толкова прозрачни и предвидими, че Макиавели сигурно се смее с глас от гроба.

 3. Аз направо нямам думи след “затрогващата” реч. Не знам дали ми бие повече на “путиновщина” или “путьовщина”. Няма замах в тоя човек, няма акценти в речта, няма решения. Целият тон е умилително – извинителен към мрънкащ и нефелен. Това с референдумите ме уби – те хората не знаели, че член 98 КРБ не му давал правото да инициира референдум, а го очаквали от него. Има и други начини да да повлияе за референдум на НС – защо не го направи за влизането в ЕС например? Не само че иска самостоятелно правомощие да свиква референдум, ами и да бъде валиден и при участие под 50% + 1?!?!

 4. Daniel

  @ апостолов
  е хайде сега, не га приемайте 1:1 :)))

  @Marina
  “путьовщина” е добре, допада ми :)))

  @ Цветана
  Той ни изненада, трябва да признаем. Изненада всички, дори БСП. От един достоен за съжаление човек, се превърна в човек достоен за противодействие. Все пак нещо..

 5. Чем больше выборов, тем все отчетливее негуманная система избиркома Путина. Можете скачать бесплатно электронные книги про все это!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s