От всеобщ интерес…

В последните няколко дни се появиха много анализи и коментари, които развиват тезата, че сътрудничеството между СДС и ГЕРБ е ужасно нужно и полезно за всички. Различните статии привеждат различни доводи. С риск да засегна някои от авторите, ми се струва, че повечето са ужасно конюнктурни и изградени единствено от гледна точна на сегашния момент.

За всички е ясно, че десните партии не могат повече да се правят, че ГЕРБ не съществува и че тази партия няма потенциал. Този потенциал обаче лесно може да остане на това ниво и да не доведе ГЕРБ на власт. Сегашните отношения между СДС и ГЕРБ приличат повече на организиране на годеж от патриархалното българско общество. В този смисъл, те въобще не са на място, не са политически и не са полезни нито за СДС, нито за ГЕРБ, нито пък за хората, които имат десни настроения и се чудят за кого да гласуват.  

Много хора ще се попитат защо пък ГЕРБ да не е от интерес за СДС, след като партията видимо запада електорално? Ако СДС иска да влезе някак си в следващия парламент, трябва да покаже, че съществува. Това няма да стане със „седенки” с Бойко Борисов и Станишев и псевдофилософски разговори за новия консерватизъм. Ако някой е забравил СДС е парламентарна партия. Да сте чували парламентарна инициатива на СДС? Не сте, защото работата на СДС в парламента се изчерпва с неорганизирани вотове на недоверие и спорадични питания към министри. СДС извън лидера си не е нито в медиите, нито сред гражданите. А това е работата на една партия, която иска доверието на избирателите.  

А какво иска ГЕРБ от СДС? Според заявките, СДС е бъдещият партньор на Бойко Борисов в управлението. Но никой не си задава въпроса какъв партньор ще е СДС в това състояние? Ако въобще влезе в следващия парламент, партията ще има десетина депутата. СДС няма силни и разпознаваеми политически лица, които могат да станат министри, няма и група от кадри, които могат да заемат висшите постове в администрацията. Какво ще прави тогава партията във властта? Най-вероятно ще се бори за намаляване акциза на кафето (който впрочем беше отменен тази година). Ако върви по този път СДС няма да може да изпълни дори целите на ГЕРБ.   

Друг е въпросът, ако Бойко Борисов иска да се възползва от синята партия и иска последен да вземе нещо от нея. Това нещо е признанието, че е десен. Това също е голяма грешка. Да речем, че никой не се интересува от това, че след тези контакти и общи действия СДС може би ще умре като партия. Все пак това не е човек, обществото ще го понесе. Какво се случва с ГЕРБ? Получава на готово признание, но пред кого? Пред 2% избиратели на СДС? Или пред своите, които така и така, това не ги интересува? Това е един от основните проблеми на Бойко Борисов. Той търси изкуствено, подарено признаване за десен. Било чрез „дедо” си, било чрез СДС или ЕНП.  

Всъщност истинският десен профил на ГЕРБ не минава през срещи със СДС. Той минава през изграждането на партия, а не лидерска организация. Кметът на София може да започне да отправя смислени послания и да покаже десен мироглед. Бойко Борисов например може да спре за фамилиарничи с Първанов, защото сегашният президент е всичко онова, което всеки свободомислещ човек не харесва – доносник, който се крие зад властта си. Борисов може, освен това, да спре да говори за отваряне на престарелите блокове на АЕЦ Козлодуй, защото това е смешно и е в услуга само на руското лоби в България. Борисов може да направи и много други неща, чрез които наистина да стане лидер на дясна организация и привлече вниманието на избирателите. Срещите със СДС няма да свършат тази работа. Всеки вече може да се срещне и дори да влезе в коалиция със СДС. Справка Любен Дилов–син и Яне Янев. Едва ли Борисов иска да застане до тях.   

Странните и безсмислени отношения между ГЕРБ и СДС в момента не са в интерес и на десните избиратели. Те ще доведат до смърт на една от десните партии, но няма да извадят нова дясна алтернатива на абсурдната политика на правителството. Да, могат да им покажат Бойко Борисов, но след Иван Костов и Стефан Софиянски е ясно, че дясното пространство няма нужда от лични лидерски проекти. 

Всичко това не означава, че СДС и ГЕРБ трябва да се правят, че не се познават. Но тяхното познанство и добър тон не е същността на политика, както си мислят някои. Същността е на всеки ход на управлението на Станишев и коалиционното му правителство, десни партии да предлагат по-добри варианти. Правителствата в сянка, които са традиция във Великобритания, съвсем не се формират, за да може някой опозиционен депутат да се закичи с титлата „министър в сянка”. Това е, за да се покаже на избирателите, че партията може да направи много от нещата по-добре от правителството. А какво може СДС или ГЕРБ да направи по-добре от правителството?

6 Comments

Filed under Политика

6 responses to “От всеобщ интерес…

 1. Графът

  Само това, по което моите виждания са по-различни.
  Интересът на СДС е чисто “лично”-партиен. На “първенците” ù е ясно, че реанимация на старата слава и сила е невъзможна. Възможно е да продължат още известно време да са парламентаристи. И търсят (докато има още време) “патерици” за да не останат напълно “на легло”. 🙂 В такъв аспект хора за няколко места в горните етажи на управлението винаги ще има.
  Относно ГЕРБ има и други интереси – на европейско ниво. На десния блок в Европа е отдавна ясно положението със СДС. И търсят неин заместник у нас. Не като истинска идеология, а като достатъчно силна българска “дясна фирма”, която да е с тях. Имаха някаква надежда с НДСВ, стана ясно, че нищо няма да излезе. Сега ще опитат с ГЕРБ. Б.Борисов е без значение – докато върши работа ще го има, щом стане тежест ще отиде да си гледа пожарникарските работи. 🙂 Колкото до “лидерска” – СДС когато беше не бял кон каква беше? На кого викаха “командира”? 🙂
  Затова на ГЕРБ им е много необходимо “преливането” на СДС – заради табелата “Ние сме наследниците на онова СДС”. Това им е задача отдавна от европейската НП.
  ………….
  Графът vaskont.wordpress.com

 2. Умна и смислена статия, подкрепям аргументацията

 3. Daniel

  искам да се извиня на господин Грънчаров, че неговият коментар липсваше. просто системата го беше разчела като спам. въобще не харесвам коментарите, в които има одобрение и затова сметнах за нужно това разяснение.

 4. При пропорционална избирателна система една партия не може да получи необходимите 50 и отгоре % за да сформира самостоятелно правителство. Необходима е коалиция, и според мен ако е от две партии ще бъде най-лесна за сформиране и съгласуване на политики. Ако искаме управление, което да бъде с по-малка намеса на държавата, с по-голяма свобода на личността и фирмите, с нерестриктивно данъчно законодателство най-добрия вариант е тя да бъде от СДС и …… За целта СДС трябва да има поне 40 народни представители, което не е невъзможно. Аз поех партията при свободно падане и 1.9 в момента сме 3.9 при 100% изб.активност. А имаме още година до изборите.
  Дебата за новия консерватизъм е първата стъпка към изграждането на стройна идология. Именно поради липсата и СДС се маргинализира и изгуби “спойката” си с гражданите. На нас ни е необходима подобна идеология, която трябва да бъде осмислена и създадена от нас самите, а не внос на идеи втора ръка, както правят така наречените политолози. За да ни повярват тя трябва да излиза от сърцата ни и да дава силен характер на позициите ни по всички обществени въпроси. Ако съдя по заявките на сайта Ви Вие имате либертарианска насоченост. Това е нещо различно от новия консерватизъм, но е много близко и образно казано “вървим успоредно”. Ако желаете може да започнем дискусия за това и на моя блог youroukov.org.
  Заявката за управление с ГЕРБ отразява желанието на ЕНП за дясноцентристко управление и е контраудар на множеството манипулации, че СДС дори няма да влезе в следващия парламент, а какво остава да управлява. ГЕРБ няма да има повече от 100 народни представители – отново в резултат на избирателната ни система. Тогава какво ще правят? Или предлагате да ги оставим на БСП и ДПС.
  Риск да се изгуби идентичност при коалиционно управление има, но именно за това в България вече е необходим професионален подход към маркетинга. А от това аз разбирам много.

 5. Daniel

  г-н Юруков,

  с първите два параграфа съм до някъде съгласен. но идеята на този пост е малко по-различна. за да бъде СДС участник в правителство или дори, за да влезе в следващия парламент му е нужно нещо повече – политика и то много ярка, такава която отправя много ясни послания. а срещите с ГЕРБ и честото говорене за бъдеща коалиция не могат да свършат тази работа. коалиция с ГЕРБ въобще не изчерпва политическата ситуация. каква е позициата на СДС за здравната реформа, има ли алтернативен план? каква е позията на СДС за сектора за сигурност в България, по какво се различава тя от другите? има ли СДС алтернативни идеи за всеки един сектор на обществото? и ако има защо не ги виждаме?

  разбирам нуждата от нова идеология, само че какво е идеология? идеология е сбития разказ на позициите на една партия, най-лесния начин за един избирател да разбере къде се намира той в политката и коя е най-близката до него партия. според вас идеята за новия консерватизъм върши ли тази функция в момента? според мен – не.

 6. Напълно сте прав, но тези неща не стават за месец два. Ярко откроената политика наистина е много по-важна от това, с кой ще се коалираш. Въпросите, които Вие задавате си ги задавам и аз и скоро ще получите отговор на всеки един от тях. Не сте прав за ролята на новия консерватизъм. За да може нашите политики по всички сектори да бъдат такива, че когато се изкажат да личи, че са от и само СДС е необходима идеология, която да ги отличи. Едно добро експертно мнение може да се ползва и от ГЕРБ, ДСБ или ДПС, но когато е осмислено през ценности(това е предмета на политическата философия, за разлика от political sciences, които се занимават с факти) то наистина дава тази отлика, която на Вас Ви липсва от говоренето на СДС. Уникалното в случая, е че за първи път българска партия ще осмисли своя стройна идеология, без да копира буквално чужда. За този процес, обаче ще се ни необходими няколко месеца. Определена част от идеите ще ги поствам на моя блог youroukov.org, така че ако имате интерес ще може да ги обсъждаме.

  Поздрави

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s