Поредното освобождение

Русия отново идва, отново с най-добри намерения.

Русия, а не само Путин, защото той всъщност е президент, депутат и бъдещ премиер на тази велика страна. Имайки предвид всенародната любов, която го обгражда, най-вероятно той е просто татушка.

Основният проблем на България е малко извън личните качества на Путин и странния политически модел, свързан с него. Нормално е да сме леко обезпокоени от това, че Първанов се е срещал с него поне седем пъти за последните 3 години, а толкова рядко ходи в Европа, че когато най-после отиде, се снима с Кадафи. По-важното обаче е защо идва Путин в България. И отговорите, поне тези, които са ни известни, са няколко.  

Първият естествено е проекта АЕЦ Белене и 4-те милиарда евро, които всички ние ще трябва да платим. И тъй като правителството избра руски изпълнител, ние ще ги платим на Русия.  Путин трябва да е сигурен, че тези дребни пари, с обещание за още, отиват в Русия.

Второ, станалият пословичен петролопровод. Всъщност задачата на Путин е по-скоро да ни убеди, че ще спечелим от него. Проблемът за България е, че все още няма гаранции  за това.

Особено важно за Путин е да напомни за близостта между двата народа, когато става дума за други, конкурентни тръбопроводи и други източници на газ и нефт, в които България може да участва. България има интерес от алтернативен източник, но Русия няма. Имайки предвид политиката на правителството по въпроса, Путин може да е спокоен.

Всичко е изпълнено и всички се радват на Българо-руската дружба. Отношенията ни – политически и икономически – са прекрасни. Политически – партията на власт БСП никога не е изпитвала смущение от контакти с по-рестриктивни, да ги наречем, режими. Това, че някакви страхливи наблюдатели на изборите не искат да бъдат убедени в тяхната честност на място, нас не ни интересува. Въпрос на вкус.

Не е въпрос на вкус, това, което и убедените русофили у нас знаят, че благодарение на пълната ни енергийна зависимост и странния бизнес в Русия, има голям дисбаланс в търговските ни отношения. По-просто казано, България купува от Русия стоки за 100 пъти повече пари, отколкото богатата Русия от нас. След започването на АЕЦ Белене цифрата най-вероятно ще нараства.  

По този начин 130 години след първото ни освобождение, Путин на практика ще постигне трето, почти пълно освобождение на България. Такова освобождение, за което даже руските царе и Сталин не са мечтали.  

Leave a comment

Filed under Политика

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s