Сергей Антонов срещу Гоце

 03.08.2007

Смъртта на Сергей Антонов не се превърна в особено събитие за българските медии. Никой не се трогна от това, че с тази смърт на практика си отиде един от хора, които може би знаеха каква е ролята на България в атентата срещу папата.

Смъртта на Антонов обаче дойде в момент, в който много хора от бившите тайни служби на комунистическа България се опитват да обяснят, че са служили на страната и родината. Най-известният говорител на тази теза е президента Първанов, който се оказа част от същите тези служби. Решаването на  проблема с наследството на тези служби бе стопирано и провлачвано повече от 17 години и така той бе банализиран. Вече никой не се интересува от ДС и принадлежността  към нея не е проблем за спечелването на избори.     

  

Състоянието, до което беше докаран Сергей Антонов и начинът, по който той си отиде, е един брутален и смразяващ повод да се припомни на българските граждани какви неща е вършила Държавна сигурност за родината.

Сергей Антонов стана символ на обвиненията, че България е участвала в атентата срещу папа Йона Павел Втори. Това петно остана не върху Милко Балев, Тодор Живков или някои от генералите от ДС. Това петно остана върху България, българските граждани и върху самия Сергей Антонов. Благодарение на усилията на офицерите и генералите от ДС, които запазиха влиянието си след 1989 г. всъщност се случиха две неща. Първо, истината за участието и ролята на българските комунистически служби в атентата остана скрита. И второ, България като държава не намери сили да се отърси от това обвинение.

България е все още отговорна и за още едно полезно за родината дело – убийството на българския дисидент Георги Марков. По сходен с атентата срещу папата начин срамът остана за нас, не за ДС. Чадърът, който е убил писателя не е кръстен „чадърът на КГБ/ДС”, а навсякъде по света е известен като „Българския чадър”. С това име той вече присъства в учебниците по история, в игралните и научните филми. По познат сценарий всички опити да се стигне до реални фигури, отговорни за това убийство, завършиха неуспешно.

Това са само два примера за дейността на ДС. Когато някой се опитва да убеди българското общество как тези служби и хората, които са работили за тях са работили за България, той всъщност казва: България уби Георги Марков, България има някаква неясна роля в атентата срещу папата. По този начин както и с усилията всяка информация за ДС и дейността й да бъде скрита, всъщност една шепа хора целят нещо. Този кръг иска няколко поколения българи да поемат вината за това, че същият този кръг са искали с убийства да поддържат един репресивен строй, в който между другото, тези личности са получавали всичко.

И ако до сега няма информация, че историкът Първанов има участие в тези две родолюбиви акции на ДС, то определено има достатъчно факти за това, че той прикрива тези репресивни служби от миналото. С признанието си, че и да е знаел, че е вербуван от ДС, щял да постъпи по същия начин, а именно да се съгласи, той не само обезсмисли спора дали наистина е бил агент, но на практика още един път реабилитира ДС и прехвърли отговорността за престъпленията й върху държавата България.

Сергей Антонов си отиде без да стане ясно кой го жертва – италианските прокурори, ДС или КГБ. Едно е ясно, българското общество не участва в заговор срещу Папа Йоан Павел Втори, не уби един от талантливите си писатели, нито пък жертва един от своите граждани Сергей Антонов. И в този смисъл ние българите нямаме интерес от захаросването на злокобната дейност на ДС и представянето й като дълбоко патриотична организация. Ако има подобен интерес, той е личен и не трябва да бъде заявяван като обществен. А когато има конфликт между личния и обществения интерес, елементарният политически морал изисква частният да отстъпи и да се оттегли.

Leave a comment

Filed under от стария блог - danielle

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s