Дръжте Заимов!

24.10.2007

Някъде бях чел, че ДС до толкова се били специализирали в пускането на слухове, че били засекли за колко минути един слух пуснат от София стига до Варна. Звучи като виц, но май е истина. Жалкото е, че го научаваме през 2007 г., по време на избори, които си мислехме, че отдавна са честни, свободни и открити.

Има един кандидат, който видимо се различава от останалите. Различава се по държание и по биография. Каквото е ставало в България, той е бил там. От семейство на червени, но избягал с МОК в Швейцарияпреди 1989. Имал всичко във Франция, но се върнал в България, за да го бият на площада през януари 1997. Бил подшеф на Централната банка, но напуснал преди края на мандата, защото смятал, че е направил каквото може и повече няма нужда от него, след като е спрял инфлацията в България. Тази смесица от съдбата на писателя Георги Марков и житейската история на Монте Кристо е живота на Мартин Заимов до момента.  

Сега той рискува да си тръгне от предизборната кампания с етикети като наивен, странен, дори луд. Може да си тръгне още като внука на човека със статуя в КГБ, момчето, което не носи фамилията на баща си или човекът, който на 46 години и с блестяща международна кариера, трябва да доказва, че има висше образование.

И тук възниква въпросът защо никой не обръща внимание на някои други неща. Защо Мартин Заимов не ходи с определенията: каращият колело шеф на банка, човекът, който иска да построи нови паркове и да направи метрото или господинът, който също като нас не обича черните лимузини, които не спазват правила никъде. Защо всички разбраха, че Бойко Борисов го обвинява, че е счупил няколко квадрата несъществуващи нови плочки пред Ариана, а никой не чу, че паметникът на Съветската армия може да ни падне на главите? Защо медиите решиха, че най-важното е, че Заимов вярва на Кадиев, а не чуха, че ченгетата са тук и ни пречат? Защо софиянци се интересуват повече от това, дали той е служил в армията, а не от факта, че Мартин Заимов им показа, че пият от отровна канализация? Защо никой не попита лидерa на Демократическата партия Праматарски дали е луд, че сам не издига фигура, която е член на партията и има 4 пъти по-висок рейтинг от предложения от него кандидат – баскетболен треньор?

Не съм любител на конспиративните обяснения. Дори повече – смешни са ми. В момента обаче не мога да намеря по-смислено обяснение от вицообразното твърдение за ДС в началото. А това би означавало, че Мартин Заимов е неудобен и много, много вреден за някого в България и трябва да бъде държан на дистанция от общината и политиката. Ако някой има по-достоверни отговори на онези въпроси, да ги каже.

Leave a comment

Filed under от стария блог - danielle

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s