Снежното лице на популизма

Бойко Борисов: Единственото, което можех да направя повече е да се кача на един самосвал и да започна да ръся сол из града. Аз вярвам на полицията и съм сигурен, че концесионерите са се опитали да лъжат. (по-рано кметът „разпореди” на полицията да записва номерата на всеки снегорин, за да се установи техния брой). Възложил съм на БАН да каже кой начин на чистене е по-удачен – сол или риене на снега.

Популизмът, без да навлизаме излишно във важни научни определения, е не просто да искаш да си популярен или известен. Популизъм е, когато един политик предпочита да прави и говори неща, които нямат особен резултат, но пък които се харесват от голяма част от гражданите. Популизъм е, когато един политик използва всяка възможност, за да даде един лесен, но неверен и невъзможен за осъществяване отговор на проблемите на хората, които са го избрали. Популизъм е, когато живееш като част от елита, ползваш всички привилегии, а в един момент започваш да се държиш като „народен” човек, само за да те харесат. Популизъм е, когато си убедил някаква група от хора, че можеш да ги водиш, а накрая ги оставяш те да те водят, но не им го казваш. И накрая популизъм е да се стремиш да представиш собствената си глупост и неадекватност като чужда вина, историческа предопределеност или отмъщение на съдбата за един цял народ.

Ако все още имате проблеми с дефинирането на популизма или пък все още не можете да разберете за какво си говориха някакви хора по време на предизборната кампания в София преди 3 месеца, просто излезте навън и се опитайте да се поразходите в центъра на града. Приятна разходка!

1 Comment

Filed under Политика

One response to “Снежното лице на популизма

  1. Химибричка

    уууууууууу, така е…ФАКТ…но средното интелектуално ниво на “софиянците” клони към -18, така че за тях Бойка си остава жертва на злите концесионери, а никой не пита свършил ли си е работата или просто вие жадно за внимание и се оплаква нагоре-надолу от другите, което е обичайната му роля..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s